PROTEINER


Ja absolut för det är kroppens viktigaste byggsten. Det behövs för uppbyggnad av bl.a. muskler, celler, hormoner, enzymer, hud, hår och naglar och är en viktig del i ditt immunförsvar.

Du bör få i dig 1g protein/kilo kroppsvikt vilket betyder att om du väger 70kg så ska du äta 70g protein/dag. Men tränar du mycket så se till att få i dig mer. Du hittar protein i allt från djurriket såsom kött, fisk och fågel och i dessa livsmedel är det ca 20g protein per 100g livsmedel, vilket innebär att i en normalstor kycklingfilé är det ca 25g rent protein.

Du hittar även protein i nötter, frön, ägg, bönor, linser, sojabönor, chia, tofu, qorn-produkter och som sagt, allt från kossan såsom ost, keso, kvarg, mjölk med mera. Protein byggs upp av 20 aminosyror och nio av dem är essentiella (livsnödvändiga), de kan inte kroppen producera själv utan vi måste få i oss dem via maten. Proteinet har ett finger med i spelet i nästan alla kroppens olika funktioner. Så det är superviktigt att se till att du får i dig det under dagens måltider.

Välj sortering

KOLHYDRATER

 

Varför behöver vi kolhydrater?

Därför att vi behöver energi, men det är viktigt att äta de bra och energifyllda och det är långsamma kolhydrater. Det är lätt att få i sig för mycket av kolhydrater och då menar jag främst de snabba energilösa såsom socker, godis och produkter som är gjorda på dåligt vitt mjöl. Se till att äta så grovt och fiberrikt som möjligt så får dessutom tarmen sig ett gympapass.

Frukt t ex är en snabb kolhydrat för den innehåller fruktsocker men frukt har även en massa nyttigheter i sig som vitaminer, fibrer och antioxidanter. Ät frukten som den är, dricker du juice försvinner fibrerna. Vi ska få i oss ½kg grönt/frukt varje dag. Komplettera gärna fruktsalladen med lite keso, kvarg eller nötter så får du i dig lite protein och rätt fett.

Bra långsamma och energifyllda kolhydrater hittar du i rotfrukter, grönsaker, sötpotatis, frukt/bär, frön, hela korn såsom dinkel, nakenhavre, bovete, alla gryn och flingor, grovt bröd, råris, quinoa, bönor, linser, kikätor med mera.

 

GRÖNSAKER

Varför behöver vi vitaminer?

Vitaminer är ingen byggsten men är en viktig pusselbit. De fungerar som katalysatorer så att kroppen kan ta upp det du ger den under dagen. De bygger upp immunförsvaret så att du håller dig pigg, frisk och stark.

SÅSER

 

Varför behöver vi fett (bra fett)?

Fett är kroppens smörjmedel både för tarmen (ca 6,5 meter) och hjärnan (som består av 60% fett). Man bör få i sig ca 4msk fett per dag och då ska det vara av bra fett såsom mättat fett från riktigt smör/bregott och kokosolja. Kokosolja kan du använda både på in- och utsidan. Bästa kroppspeelingen är kokosolja och havssalt, bästa ansiktspeelingen är ren bikarbonat och kokosolja.

Omättade fetter är viktiga för hormon- och immunförsvaret och de hittar du i fet fisk, oliver, avokado, raps och olivolja och oljor från nötter och olika frön. Alla oljor ska vara kallpressade.