Hem » PROTEINER

PROTEINER

Ja absolut för det är kroppens viktigaste byggsten. Det behövs för uppbyggnad av bl.a. muskler, celler, hormoner, enzymer, hud, hår och naglar och är en viktig del i ditt immunförsvar.

Du bör få i dig 1g protein/kilo kroppsvikt vilket betyder att om du väger 70kg så ska du äta 70g protein/dag. Men tränar du mycket så se till att få i dig mer. Du hittar protein i allt från djurriket såsom kött, fisk och fågel och i dessa livsmedel är det ca 20g protein per 100g livsmedel, vilket innebär att i en normalstor kycklingfilé är det ca 25g rent protein.

Du hittar även protein i nötter, frön, ägg, bönor, linser, sojabönor, chia, tofu, qorn-produkter och som sagt, allt från kossan såsom ost, keso, kvarg, mjölk med mera. Protein byggs upp av 20 aminosyror och nio av dem är essentiella (livsnödvändiga), de kan inte kroppen producera själv utan vi måste få i oss dem via maten. Proteinet har ett finger med i spelet i nästan alla kroppens olika funktioner. Så det är superviktigt att se till att du får i dig det under dagens måltider.